Abans de començar amb la ruta, es pot aparcar el cotxe a un pàrking que hi ha al costat de la carretera BV-3003 41 48 34.2 01 40 35.5, La ruta dura uns 15-20 min caminant xino-xano.

El camí cap al dolmen és correcte. Hi ha un cable per animals, que s’ha de passar per sobre i un arbre caigut.

Si, el cartell no es veu cap nom, però posa Dolmen de Castelltallat. Finalment s’arriba al dolmen sense cap problema.

Text extret del web de l’ajuntament de Sant Mateu de Bages:

Monument megalític, tomba. Element funerari. Ubicat dins l’heretat de Figuera entre St. Mateu i Castelltallat, abans d’arribar a la Creu escapçada.

Genèricament els dolmens són tombes de planta senzilla amb tendència rectangular. Compost de 3 grans pedres: 2 en posició vertical i que actuen com a suport i una horitzontal que descansa sobre elles.

Fou excavat a l’any 1920 per la secció arquològica del Centre Excursionista Montserrat de Manresa, dirigida per mossén Valentí Santamaria, s’hi trobaren restes de 7 persones i trossos de ceràmica, i 22 joies de pedra i metall

Els dòlmens estaven ubicats aprop del poble i poden tenir uns 6000 anys d’antiguitat, no he trobat informació sobre la datació del de Castelltallat, però segur què és del neolític. Cada bloc de roca pot arribar a pesar tonelades, i m’agradaria saber realment com ho feien per poder transportar aquests blocs fins al lloc, deurien ser uns centenars de persones, i saber perquè en aquell punt en concret. Normalment els monuments antic no es col·locaven a qualsevol lloc. Mentre aquí i altres lloc feien dòlmens, a Göbekli Tepe, què té més de 8000 anys, feien estructures més grans en forma de T i amb imatges d’animals als blocs en forma de relleu.

Queda molt per descobrir i segurament hi ha estructures molt més antigues ben amagades.